Nadace Karla Komárka koupila všechny klavíry, které od Petrofu odmítla Čína. Věnuje je českým školám

Sloupek

Rodinná nadace podnikatele Karla Komárka (KKFF) koupila všechny klavíry, které od tradičního českého výrobce Petrof odmítl převzít čínský odběratel. Firma Petrof se obávala sankcí, kterými vyhrožovali čínští vládní představitelé v souvislosti s návštěvou předsedy senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu.

Informaci v úterý 8. září 2020 potvrdila majitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová a spoluzakladatel Nadace Karel Komárek. „Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dověděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám. Přáli bychom si, aby se těch jedenáct nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti,“ řekl zakladatel nadace Karel Komárek.

„Česko je úspěšná a hlavně svobodná země. To je to, čeho si osobně nadevše vážím a tímto drobným gestem si to dovoluji spoluobčanům připomenout,“ dodává. Poukázal tak na fakt, o kterém mluvil po návštěvě Tchaj-wanu přímo Miloš Vystrčil. Totiž, cesta byla „narovnání páteře České republiky na důkaz toho, že je suverénní a samostatnou zemí“.

Majitelka Petrofu ocenila neplánované rozhodnutí nadace

„Vážíme si toho velkorysého kroku a jsme rádi, že se naše klavíry dostanou do českých škol. Mne osobně nejvíc překvapila rychlost a rozhodnost Karla Komárka, s jakou k tomuto neplánovanému obchodu přistoupil,“ uvedla majitelka a prezidentka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová.

Dodávka je podle ní připravena pro export do chvíle, než společnosti odběratel pro Peking a okolí napsal, že se v Číně mluví o sankcích pro Česko a tedy nechce platit pokuty. Dodávku tedy pozastavil, což je pro firmu nepříjemné – i kvůli úbytku zakázek v souvislosti s koronavirem.

Nadace KKFF vypíše v nejbližších dnech pro školy grantovou výzvu, na jejímž základě mohou školy o klavíry a pianina žádat.

Spoluzakladateli KKFF jsou Karel Komárek a jeho žena Štěpánka Komárková. Nadace se dlouhodobě zaměřuje na podporu českého kulturního dědictví – hlavním projektem v této oblasti je (v pátek 4. září 2020 zahájený třináctý ročník) hudební festival Dvořákova Praha, který probíhá i za současných přísných hygienických opatření. Kromě toho se manželé Komárkovi dlouhodobě věnují rozvoji českého veřejného prostoru, životnímu prostředí a vzdělávání – to zastřešuje Nadace Proměny Karla Komárka.

Zdroj: forum24.cz

Další sloupky si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery