Vodník Škvejchla se může těšit na úžasné kmotřičky

Křty knih

Ve čtvrtek 12. května 2022 pokřtí v pražské kavárně Radiocafé (Vinohradská 12, budova Českého rozhlasu) spisovatelka, výtvarnice a hudebnice Petra Vychytilová svoji novou dětskou knihu Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?, která vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi. Při tvorbě knihy zužitkovala autorka všechny umělecké obory, v nichž se s grácií pohybuje - text prokládají korálky básniček, z mnohých vytvořila Petra Vychytilová písničky (notové zápisy jsou nedílnou součástí knihy) a příběh, ve kterém se prolíná fantazie s realitou, vyzdobila vlastními charakteristickými a pro děti srozumitelnými ilustracemi.

vodnik krest 1vodnik krest portretKřest začíná v 16:00 hodin a připravené kmotřičky-sudičky jsou opravdu ve skvostné sestavě: první česká filmová Popelka, herečna Eva Hrušková, světově proslulá harfenistka Jana Boušková a vynikající interpretka na elektronické housle Markéta Muzikářová. To se vodníkovi Škvejchlovi, který je společně se svojí kamarádkou Anetkou Podzimkovou hlavní postavou knihy, bude určitě zamlouvat. A skoro bych se vsadil že si s kmotřičkami rád připije puškvorcovou limonádou...

Autorka knihy Petra Vychytilová zahraje a zazpívá společně s Jiřinkou Zýkovou, Danielkou Čehovskou a svými synky Honzíkem a Daníkem písničku Nosí štika trika? z nové dětské knihy. Další program nebudeme prozrazovat, jenom připomeneme, že chybět nebude autogramiáda či čtení z knihy Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?

vodnik krest rybickaA ještě několik zajímavostí ke knize: Originálně je vyřešené číslování stránek, kniha je vysazena vodnicky zeleným písmem, především však je ke každému výtisku přiloženo číslované a signované faksimile jedné ilustrace z knihy. A v limitovaném počtu výtisků má kniha i rybičkovou záložku, kterou vlastnoručně uháčkovala autorka.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Snímky: Archív Petry Vychytilové a Radek Volf
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

Knihu výtvarnice, spisovatelky a hudebnice Petry Vychytilové Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?, která vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi, si můžete prohlédnout a případně i koupit v internetovém Knihkupectví theressa, které má na její prodej výhradní právo.

O dalších křtech nových knih a audioknih se na webu Putování za uměním dočtete zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny