Česká poezie má novou básnířku

Reportáž

Poetická scéna zažívá poslední dobou rozkvět nejen u příznivců tohoto žánru obecně, ale stává se také námětem k diskusím mladé generace. Vznikly nové skupiny tvůrců, kteří sdílejí své básně nejen na sociálních sítích, ale také na specializovaných portálech.

basnirka osicka portretbasnirka osicka sladenoK novým básnířkám se řadí i herečka Jitka Osička (* 19. března 1987). Na svém kontě má přes 300 básní, čtyři napsané sbírky, z toho dvě vydané.

Performerka má za sebou zajímavou divadelní a pěveckou historii. Diváci ji měli možnost vidět v komerčních i undergroundových projektech jako například Děti ráje, Zpráva o zázraku (Josef Toufar), Antoinetta – královna Francie, Funny Girl, Figarova svatba a dalších. Před studiem na brněnské JAMU působila v olomoucké kapele Efekt.

Vzhledem k tomu, že kooperuje s různými malíři díky autorskému projektu Pohybové obrazy, měla možnost oslovit některé z nich, aby její básnické sbírky ilustrovali.

Básnická prvotina Jitky Osičky dostala název Sladěno medem (ilustrace Daniel Beneš). Následovala hravá poezie Šacho-tvorní vraníci, kterou doplnil kresbami malíř Jaroslav Klát.

basnirka osicka kozebasnirka osicka koze1V pořadí třetí básnická sbírka ponese název Kože hadí. Autorka ji označuje jako tematickou poezii, ve které nalezneme typický rukopis malíře Otty Plachta, který je znám jako malíř z džungle.

Čtenář se tak může pomyslně přenést na vlnu plnou metafor, symbolů, znaků a v prostředí pralesa zachytit atmosféru duchů, kouzel a posvátné geometrie, která promlouvá skrze kresby i verše s lehkostí a nadhledem.

Doufejme, že v dnešní uspěchané době plné mobilních telefonů, uvidíme více usměvavých tváří s knihou v ruce a pocitem naplnění ze znovuobjevování již známého ve zcela nové formě a hloubce.

Autor: tz

Další reportáže ze světa knih najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku Antikvariátu U Skleněné kašny