Knižní novinka - Ivan Černý: Po stopách českých sklářů

Knižní novinky

Jedinečný příspěvek k historii i současnosti sklářského uměleckého řemesla vydalo v těchto dnech pražské nakladatelství Grada. Jedná se o knihu novináře a spisovatele Ivana Černého Po stopách českých sklářů. Autor s blokem v ruce navštívil dvě desítky současných velkých i rodinných skláren, charakteristických ruční a uměleckou výrobou i faktem, že se zde pořádají exkurze do provozu. Reportáže z hutí pak doplňuje více jak desítka postřehů z předních sklářských muzeí i skanzenů.

sklari obalkasklari portretZ Černého reportérských cest tak vznikla originální turistická rukověť, skvělý tip na výlet za netradičními zážitky. Něco podobného u nás dosud nikdy nevyšlo. Čtivý text je opatřen bohatou fotopřílohou od známého pražského fotoreportéra Miroslava Feszanicze, se kterým Ivan Černý mnoho let spolupracuje, kromě jiného se tato autorská dvojice prezentovala v publikaci zahraničních reportáží pod názvem Turistická rukověť.

Vyčerpávajícího historizujícího úvodu se zhostila osobnost nad jiné povolaná, emeritní prezident prestižního spolku České umění skla/Czech Art of Glass Jiří Říha.

Perfektní turistická rukověť

sklari 3sklari 2V knize Po stopách českých sklářů Ivan Černý představí v abecedním pořadí kupříkladu manufakturu AJETO, která je navždy spojena se jménem legendárního umělce Bořka Šípka, Poděbradský Bohemia křišťál, Floriánovu huť v Častalovicích či v neposlední řadě i nejstarší fungující sklárnu na světě v Harrachově.

V části Sklářská muzea a skanzeny se čtenář zastaví kupříkladu v Bezdružickém království plném skla, V Muzeu (nejenom) lustrů Kamenický Šenov či sklářském skanzenu Jakub.

Knižní novinka publicisty a spisovatele Ivana Černého Po stopách českých sklářů v závěru čtenáři připomíná, že nejlepší je vidět sklářskou práci na vlastní oči jak u sklářské pece či v dílně brusiče, rytce nebo malíře skla. A proto je každá kapitolka v závěru opatřena kontakty: adresou, telefonními čísly i webovými stránkami daného subjektu.

Autorka: Taťaňa Březinová
Snímky Miroslava Feszanicze

O dalších knižních novinkách si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku Antikvariátu U Skleněné kašny

sklari 1sklari 4