Po pěti linkách přijede do Hory Kutné zpívající grafik Pavel Štědrý

Pozvánka

Na sobotu 4. května 2024 připravuje od 17:00 hodin kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery v kavárně Čert a Káča (Husova 102, v podloubí) recitál básníka, zpěváka a kytaristy Pavla Štědrého Po pěti linkách za vlčím mákem.

V relativně krátké době navštíví zpívající grafik Pavel Štědrý magické město dvou katedrál podruhé. Při krátkém vystoupení na lednové vernisáži výstavy Hora Kutná v umění výtvarném zaujal a okouzlil všechny, kteří byli přítomni. A tak se vlastně zrodil nápad připravit větší recitál, takže autor bude mít možnost svými poetickými, ale také vtipnými a optimistickými vlastními zhudebněnými texty oslovit širší publikum.

Pavla Štědrého jsme požádali, aby přiblížil program svého kutnohorského vystoupení...

po 5 linkach 1Protože jsem šel několikrát vstříc lásce, ale nakonec mě těsně minula, tak pár písniček bude o i tom. První písničkou, kterou zazpívám a zahraju je Maková panenka, tu nemůžu vynechat, protože tou to vlastně začalo. Maková panenka je dívenka půvabná, téhle bude za dva roky už čtyřicet, ale já ji vidím pořád mladičkou. Pak zahraju pár skladeb s historickými motivy, k tomu vždycky s vysvětlením, o čem to je. A také zaznějí „ptákoviny“, které vznikly z okamžitého nápadu. Někdy to bylo jen sousloví, nebo jeden krátký verš, a pak už se sloky samy hrnuly na papír. Uchopil jsem svoji nejmilejší hračku, češtinu, a obracel ji v dlani. Budu se také věnovat několika písničkám, které vznikly po přečtení knížky Strážci země, a další, co budu hrát, nechám na momentální náladě publika.

Vaším poznávacím znamením jsou vlčí máky... Proč?

po 5 linkach 2po 5 linkach 3Pokud jde o vlčí máky, tak vždycky uvádím, proč je mám tak rád a proč se často objevují v mých textech. Je to ze tří důvodů. Tím prvním je jejich krásná barva, která zdálky upoutá a rozveselí. Smějící ústa jsou skoro vždycky červená. Druhým důvodem je, že vlčí mák málokdy roste sám. Většinou má kolem sebe několik červených kamarádů, a to bych rád, aby se dělo i s námi. Posledním důvodem je, že vlčí mák má zůstat tam, kde vyrostl, přeneseně - člověk by měl zůstat tam, kde se narodil. Když tento kvítek utrhnete, tak vás sice chvilku potěší, ale pak zahyne. Tak je to i s lidmi. Neměli by se vytrhávat z rodné země a odnášet někam, kde je sice zpočátku možná hezky, ale po čase v člověku zase vzroste touha být doma. Vrátit se tam, kde začal růst a kde vykvetl...

Zpívající grafik Pavel Štědrý si s češtinou opravdu rozumí, to je zřejmé. A tak vás pořádající ArcusGallery zve na recitál Po pěti linkách za vlčím mákem plný krásných písniček a básní, kytarových akordů, slovních hříček, poetických textů, radosti z jazykových ekvilibristik, tklivých balad i veselých písní žáků darebáků... To vše v sobotu 4. května 2024 v kutnohorské podloubní kavárně Čert a Káča od 17:00 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Autor: MiM
Zdroj snímků: Archív redakce

Další pozvánky na zajímavá hudební vystoupení u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery