Festival Janáček Brno zahájí Osud

Sopranistka Alžběta Poláčková ztvární roli Míly Válkové v inscenaci Osud. Snímek Marka Olbrzymka

Pozvánka

Premiéra Janáčkovy opery Osud předního světového operního režiséra Roberta Carsena na scéně Janáčkovy opery v pondělí 28. září 2020 otevře 7. ročník festivalu Janáček Brno 2020. Robert Carsen připravil premiéru Osudu se souborem Janáčkovy opery Národního divadla Brno a mezinárodním sólistickým obsazením.

Hudební nastudování je dílem šéfdirigenta brněnského souboru Marka Ivanoviće, který patří ke zkušeným janáčkovským interpretům.

Program mezinárodního operního i hudebního festivalu představí do pátku 16. října 2020 přední domácí inscenace Janáčkových oper i provedení dalších skladatelových děl v prvotřídním obsazení.

Hostem festivalu bude Arnold Schoenberg Chor i Pražský filharmonický sbor, Pavel Haas Quartet, Josef Suk Piano Quartet i Zemlinsky Quartet. Filharmonie Brno spolu se sborem Janáčkovy opery provede Janáčkovy skladby Věčné evangelium a Glagolskou mši s dirigentem Dennisem Russellem Daviesem.

Své recitály uvedou tenorista Pavol Breslik, který vytoupí i v Janáčkově Zápisníku zmizelého dle scénických poznámek skladatele, barytonista Tomáš Král i klavíristé Jan Bartoš a Jan Jiraský. Závěr festivalu v pátek 16. října 2020 pak bude patřit Bamberským symfonikům s dirigentem Jakubem Hrůšou.

Z Janáčkových oper se na programu objeví kromě Carsenova Osudu i inscenace Její pastorkyňa v provedení souboru Janáčkovy opery, který zahraje i operu Bohuslava Martinů Řecké pašije, a Příhody lišky Bystroušky v nastudování libereckého Divadla F. X. Šaldy. Maďarská státní opera z Budapešti přiveze inscenaci opery Salome Richarda Strausse.

Autorka: Radmila Hrdinová
Zdroj: Právo

Další pozvánky na zajímavá hudební vystoupení u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery