Tři grácie zazpívají při dobročinném vánočním koncertu

Pozvánka

V úterý 11. prosince 2018 bude od 19:00 hodin zahájen v konventu bývalého cisterciáckého kláštera v kutnohorském Sedlci dobročinný vánoční koncert nazvaný Tři grácie, který pořádá Nadační fond Mikuláše Daczického z Heslova na podporu kutnohorských dětí bez obědů.

gracieNadační fond založila a vede Kateřina Daczická a podařilo se jí pro dobročinný koncert zajistit tři famózní sopranistky - Markétu Fassati, Vandu Šípovou a Karolínu Žmolíkovou -, které vystoupí za doprovodu klavíristky Ludmily Juránkové.

Markéta Fassati (rodným příjmením Mátlová, dcera dirigenta a sbormistra Lubomíra Mátla) je v Česku i mezinárodně uznávanou sopranistkou. Pěvecky zahajovala slavnostní otevření Českého domu v Londýně během olympijských her. Spolupracuje s prestižními hudebními tělesy jako je například Orchestr Národního divadla, Český národní symfonický orchestr, Filharmonie Brno, Plzeňská filharmonie a další pod vedením mezinárodně uznávaných dirigentů. Zároveň je tvůrkyní Fassati Art festivalu.

Vanda Šípová je další z uznávaných sopranistek. Vystupuje v Národním divadle v Praze v úspěšné opeře Sternenhoch v roli Helgy. Účinkuje rovněž v divadlech J. K. Tyla v Plzni a F. X. Šaldy v Liberci, Národním divadle v Brně. Z jejího současného repertoáru připomeňme Královnu noci (Kouzelná flétna), Gildu (Rigoletto), Ofelii (Hamlet) a další. Ráda se zúčastňuje moderních projektů, ve kterých se prolínají různé divadelní žánry (například zpívala na slavnostním zahájení a zakončení MFF Karlovy Vary 2017). Účinkuje i v několika činoherních představeních. Hraje jednu z hlavních rolí v muzikálu Fantom opery.

Karolína Žmolíková je nadějnou mladou sopranistkou, která se představila například ve Španělském sále v Praze, v Requiem za Václava Havla v Pražské křižovatce, na festivalech Dvořákova Nelahozeves, v Mozartově Requiem s Vernum 2013 Ensemble. Spolupracuje s Ústřední hudbou armády České republiky, s Karlovarským a Západočeským symfonickým orchestrem nebo koncertuje s kytaristou Lubomírem Brabcem či houslistou Jaroslavem Svěceným. V roce 2017 byla na stáži v Salzburgu, kde studovala na známém Mozarteu ve třídě profesorky Aud Kjellaug Tesaker.

Autor: tz

Další pozvánky na zajímavá hudební vystoupení u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery