Herecká škola oslaví páté výročí

Tylova herecká škola odehrála pohádku Buchty v pekle

Pozvánka

Tylova herecká škola se již slušně „zabydlela“ na kutnohorské umělecké scéně a mezi vzdělávacími a volnočasovými zařízeními v regionu. Není divu, uplynulo již pět let od jejího vzniku.

Dosavadní působení školy a také její vstup do šesté sezony si současní i bývalí členové připomenou na slavnostním galavečeru v sobotu 17. února 2018 od 17:00 hodin. Bude to téměř na den přesně od prvního setkání v roce 2013, které se datuje jako vznik školy.

„Půjde o svátek divadla, filmu a umění v podání mladých studentů herectví, kteří za sebou mají neskutečné množství práce a především úspěchů díky odehraným představením, realizovaným filmům a dalším uměleckým aktivitám,“ předeslal Václav Veselý, zakladatel a vedoucí Tylovy herecké školy, který vidí na svých svěřencích veliký posun. „Je vidět jak umělecky rostou. A navíc s radostí a nadšením. Z toho mám největší radost, protože za našimi tvůrčími setkáváními jsou vidět hmatatelné výsledky,“ shrnul Václav Veselý.

Ony výsledky jsou podle vedoucího v úspěších na filmových soutěžích, potlesku po zdařilých představeních i v počtu návštěvníků produkcí.

5 1Studenti se v Tylově herecké škole zabývají divadelním a filmovým herectvím, režií, autorským psaním, mluveným i pohybovým projevem. Jejich společnými aktivitami je přibližně desítka filmových počinů, naposledy to byl snímek Max, který měl slavnostní premiéru v místním kině Modrý kříž. Film Dívka s knihou dokonce zabodoval nejen v celostátní přehlídce Český videosalon, ale i na mezinárodním festivalu UNICA v německém Dortmundu v konkurenci třiceti zemí světa.

Během roku se mladí herci setkávají na pódiu při svých autorských hrách. V létě pak pořádají herecké a filmové soustředění, organizačně i umělecky pomohou při TyjátrFestu a zapojují se i do festivalu Kutnohorské léto.

Ze všech aktivit si členové Tylovy herecké školy odnášejí spoustu zážitků. „Nyní jsem plný dojmů z uvedené hry Když se zhasne, kterou jsme odehráli 19. ledna na Kaňku. Díky skvělému publiku, které nás podporovalo smíchem a potleskem, jsme se na scéně herecky zlobili a k nacvičenému scénáři přidávali repliky, které nečekal ani sám režisér,“ uvedl Jakub Sloup.

Kristýna Zinková ráda vzpomíná na Tajemné kutnohorské pověsti v rámci Kutnohorského léta. „Role mě baví na herecké škole nejvíc. Nejdříve jsem hrála blbou blondýnu, pak majitelku panství a nyní zkouším roli psychoanalytičky, která srší sarkasmem,“ podotkla.

Tomáš Vinduška zase rád vzpomíná na roli sluhy v Panství pana Norise. "Bylo fajn na chvíli přemýšlet tak jednoduše a hrát si na ,tydýta’,“ řekl mladý herec. Renata Vindušková už dokonce bere divadlo jako druhý domov. "Každá role byla něčím jiná, zvláštní a moje,“ řekla Renata Vindušková a vyzdvihla práci jak na jevišti, tak v zákulisí. "Kdyby se divákům někdy dostal do ruky scénář hry, mnohdy by ani nepoznali, že je to opravdu to, na čem byli v divadle,“ prozradila.

Do šesté sezony školy vstoupí s dalšími divadelními hrami, filmovými počiny a aktivitami. "Máme připravenou zhruba desítku scénářů, do kterých se v nejbližší době pustíme,“ nastínil plány Václav Veselý. Při slavnostním večeru 17. února navíc dojde na jeden důležitý moment. Mladí herci se totiž budou od letošního roku v divadelních hrách objevovat pod názvem divadla, jehož jméno v těchto dnech vybírají a slavnostně ho odhalí právě na Malé scéně Tylova divadla.

Text a snímek: Diana Kovandová
Zdroj: Kutnohorský deník

Další divadelní pozvánky najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery