Poetické, vtipné i trochu zádumčivé ohlédnutí Jitky Píšové-Slavíkové

Vernisáž

Vernisáží ve středu 15. května 2024 bude od 17:30 hodin zahájena v kutnohorské kavárně Čert a Káča (Husova 102/5, v podloubí) výstava obrazů pardubické malířky, ilustrátorky, autorky celodřevěných marionet, keramických a dřevěných artefaktů Jitky Píšové-Slavíkové, příznačně nazvaná Ohlédnutí. Výstavu, kterou připravila kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery, postavila autorka z obrazů, které vytvořila v letech 2002 až 2024.

pisova ohlednuti 1pisova ohlednuti 2pisova ohlednuti cernovlasaVernisáží provede Lunka Frankovicová, autorku a její tvorbu představí prozaička a básnířka Lucie Mokrá. O hudební zážitek se postará kutnohorský rodák Ondřej Podeszwa ze skupiny MeziMěsto. Výstavu zvukem keramického zvonce ArcusGallery zahájí sama autorka. Součástí vernisáže bude i drobné občerstvení, na sklenku dobrého vína pozve přítomné kutnohorský vinař Jiří Kocián.

pisova ohlednuti makovapisova ohlednuti 3Jitka Píšová-Slavíková má osobitý výtvarný rukopis, podle něhož lze její tvorbu odlišit od ostatních. Její olejomaby diváka osloví, uchvátí a nabídnou spousty pohledů na svět kolem nás, které se v daný okamžik spojí v jeden zážitek. Vzbuzují živost především pestrostí a pozitívními náměty, byť se občas objevují i témata zádumčivá. Její tvorba je plná barev a emocí, přesvědčivá nejenom svojí invencí, ale i odvahou hledat nové způsoby vyjádření. Přesto si autorka zachovává vlastní, svébytný a charakteristický rukopis. Upořádala mnoho autorských výstav a s jejími díly je možné se setkat v soukromých sbírkách doma i v zahraničí, v Kanadě, Španělsku, Německu, Slovensku, Holandsku, Švýcarsku... Její kresby zdobí almanachy české poezie.

pisova ohlednuti tulipankapisova ohlednuti nadejeAkademický sochař Štěpán Málek charakterizuje tvorbu Jitky Píšové-Slavíkové takto: "Lyričnost a snová poetika prostoupené jakousi hodnou laskavostí, beze stopy drásavosti, snad občas trochu milé melancholie, to jsou pojmy, kterými se dá přiblížit autorčina tvorba. Zároveň ale uvěřitelnost a určitá duchovnost, která si na nic nehraje s bezelstností dítěte. Duchovnost, která je lidsky opravdová a má na míle daleko k trendovým esoblábolům, kterými jsou dnes často diváci oblbováni..."

Výstavu Jitka Píšové-Slavíková: Ohlédnutí můžete navštívit v kutnohorské kavárně a galerii Čert a Káča do neděle 16. června 2024.

Autor: Ivan T. Trnavský
pisova ohlednuti palaktSnímky: Archív Jitky Píšové-Slavíkové

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery