Jak mám bavit svět? Fotograf lidských duší Martin Beck vystavuje v Berouně

Vladimír Javorský objektivem Martina Becka. Snímek Martina Becka

Pozvánka

"Mám rád portréty pana Martina Becka, protože nezobrazují jen tvář, ale i duši," složil Martinu Beckovi poklonu herecký bard a profesor AMU Radovan Lukavský. Po Praze a dalších českých městech nyní mohou tato nahlédnutí do hereckých duší obdivovat i návštěvníci berounské galerie Holandský dům.

Martin Beck, povoláním operní pěvec (profesionálním fotografem se stal v roce 2002), se snaží skrze hledáček svého fotoaparátu nahlédnout do duší osobností, které fotí, ale jinak, než je obvyklé. Snaží se je totiž zachytit tak, jak by se chtěly vidět ony samy. Každá fotografie je ručně nazvětšována autorem v temné komoře - vše je zcela klasické, do procesu vůbec nevstupuje digitální technika.

Za poslední dekádu před jeho objektivem stanuly takové osobnosti, jakými jsou například: jeho svátost Dalajlama, president Václav Havel, režisér Miloš Forman, herec Sir Ben Kingsley, šanzoniér Charles Aznavoure, DJ Martin Garrix, operní pěvkyně Edita Gruberová, operní pěvec Plácido Domingo, dirigent Libor Pešek, busker Glen Hansard, zpěvák Karel Gott, divadelní režisér Robert Wilson, chirurg Bohdan Pomahač, fotograf Jan Saudek a mnoho dalších…

Pro komorní berounskou galerii vybral Martin Beck třicet portrétů převážně členů souboru Národního divadla v jevištních kostýmech jejich stěžejních rolí. Samostatnou ucelenou součástí výstavy jsou potom portréty protagonistů kritiky i diváky velmi ceněné hry uváděné ve Stavovském divadle Audience u královny (v hlavní roli královny Alžběty exceluje Iva Janžurová).

Výstava, která se koná u příležitosti 15. výročí založení galerie Holandského domu, bude bezesporu fotografickou událostí sezóny. Zahájil ji sám autor ve čtvrtek 2. listopadu 2017 a potrvá do pátku 24. listopadu 2017. V průběhu výstavy je možné zakoupit výpravnou publikaci Fotograf lidských duší.

Autorka: Alena Šustrová

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery