Vánoce každý den…

Reportáž

Kde? Jako bychom slyšeli nevěřící otázku. No přece v jedinečném severočeském Muzeu skla a bižuterie v Jablonci na Nisou. Koncem června 2022 zde otevřeli stálou expozici vánočních ozdob, která doslova nemá v celém širém světě obdoby. Vedle dosavadních expozic skla a bižuterie tak legendární jablonecké muzeum nabízí zájemcům k prohlídce další výběr ze svých bohatých sbírkových fondů, který je unikátní i v mezinárodním měřítku. Více jak patnáct tisíc skleněných vánočních ozdob totiž tvoří největší veřejnou sbírku na světě.

vanoce 2Většinu z oněch patnácti tisíc vánočních ozdob je darem firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou svou vzorkovnu foukaných, bohatě dekorovaných unikátů. Sbírka se průběžně doplňuje, nechybí současná produkce dalších výrobců, ani historické ozdoby z počátku minulého století, zejména z období první republiky (včetně daru potomků rodiny významného výrobce z Bílé Třemešné Václava Bergera), nebo z let socialismu.

Ještě než se projdeme členitým výstavním prostorem nové expozice, umístěné v originální nové moderní přístavbě historické budovy muzea, zvané Krystal, řekněme si něco o historii vánočních ozdob. Čerpat při tom budeme z jedinečné publikace autorského kolektivu Skleněné vánoční ozdoby s podtitulem Minulost, současnost, vize, kterou Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vydalo a je pro zájemce ke koupi na recepci muzea.

Víte, že:

Nejstarší zmínka o vánoční jedli ověšené jablky a třeba také květinami z papíru a svíčkami pochází z kroniky hanzovního města Brémy na severu Německa? Zde stromek roku 1570 vyzdobili v cechovním domě pro děti řemeslníků, které si jej mohli po skončení svátků odstrojit...

vanoce 3vanoce 7V kalendáři pro rok 1795 vydaném v Norimberku se hovoří o cukrových figurkách v podobě andělíčků, panenek, zvířátek nebo o síťce z mnoha zlacených lískových oříšků, navlečených na šňůrce, která se přetahovala přes stromek...

V Čechách je první ozdobená vánoční jedlička doložena k roku 1812, kdy ji jako překvapení pro své přátele vystrojil v libeňském zámečku ředitel Stavovského divadla Johann Karl Liebich, který pocházel z Porýní...

Patrně první české skleněné vánoční ozdoby vznikaly již před polovinou 19. století v Jizerských horách. Doloženy jsou jak foukané koule, tak řetězy z perliček a později i dutých perlí...

V poslední třetině 19. století již móda vánočních stromků zasáhla celou Evropu i USA. Na přelomu 19. a 20. století se v dílnách či továrnách začali skleněné ozdoby vyrábět ve velkém. Vycházely dokonce příručky, jak správně stromek ozdobit...

Drtivou většinu jizerskohorských výrobců a faktorů sdružovalo již od roku 1898 Výrobní společenstvo zhotovitelů dutých perlí se sídlem v Jablonci nad Nisou, které v tomto oboru nastavilo transparentní pravidla, omezující nekalou konkurenci, a přinášelo prosperitu...

Největším spotřebitelem českých vánočních ozdob bylo dlouhá leta Německo. Na veledůležitý trh USA se ve velkém množství začaly z Čech skleněné ozdoby dodávat až na konci devadesátých let 19. století, největším jejich odběratelem jsou Spojené státy Americké dodnes...

Základem jsou duté perle

vanoce 6vanoce 4Duté perle, imitující přírodní perly – vyráběné technologicky stejným postupem jako později vánoční ozdoby – se tedy v Jizerských horách začaly foukat během poslední třetiny 19. století, jak píše Petr Nový ve zmíněné publikaci v kapitole Skleněné vánoční ozdoby v srdci Evropy. Zpočátku se foukaly po jednom kuse, od konce sedmdesátých let 19. století pak pomocí strojků a formiček. Hotové zboží se nejčastěji vnitřně stříbřilo – nejdříve vyplňovalo rybím voskem, posléze ústním vefukováním stříbřícího roztoku. Stříbření pomocí foukacího strojku se poprvé začalo praktikovat na konci sedmdesátých let.

Duté perle se též v poslední třetině 19. století běžně zlatily, platinovaly, irizovaly a zdobily pestrými barvami.

Z Jizerských hor se znalost výroby dutých perlí díky faktorům a obchodníkům dostala v sedmdesátých letech 19. století do Krkonoš. Jinak tomu bylo v Podkrkonoší. Zde se začaly perle po jednom kuse foukat na počátku šedesátých let 19. století díky kontaktům s centrem monarchie, Vídní.

Svět zázraků

„České skleněné vánoční ozdoby má v oblibě nejenom široká veřejnost a zákazníci, ale i sběratelé. Jsou totiž dokonale provedené a nápadité...“ vítá návštěvníky jedinečné expozice průvodkyně po vystoupání několika schodů ze vstupní haly muzea s recepcí, pokladnou a vitrínami s dárkovými předměty a suvenýry ze skla do prostor nové stálé výstavy, která je již na první pohled mimořádně přitažlivá.

„U nás najdete jejich největší veřejnou sbírku na světě!“ pokračuje muzejnice. „Expozice je příběhem cesty skleněných vánočních ozdob z Jablonecka do zaslíbené země za mořem. Jejich největšímo dběratelem totiž byly již od konce devatenáctého století Spojené státy Americké. Proto jsou exponáty, které na vás čekají, nainstalovány tak, aby připomínaly mořské vlny, zaoceánský parník, velitelský můstek parolodi či mrakodrapy. Vítejte na společné plavbě do Světa zázraků!"

vanoce 5vanoce 8Po úvodním slovu se průvodkyně se skupinou turistů loučí, dále půjdou sami. A záleží jen a jen na nich, zda se nechají pouze unášet pestrostí tvarů a dekorů vystavovaných bloků, sestavených ze spousty typů vánočních ozdob, od klasických koulí a zvonečků až po nejrůznější figurky či autíčka až po kýčovité Santa Klausy s vlajkami hvězd a pruhů, nebo budou systematicky krok po kroku sledovat symbolický příběh cesty české ozdoby na jejich nejdůležitější zámořský trh.

Bloky ozdob nainstalované jedinečným způsobem - pomocí magnetů – nabízí spousty druhů, velikostí, podob a barev a vytváří nesmírně efektní dojem. Scénograf Jakub Berdych Karpelis tak dokonale splnil zadání vedení muzea, které nechtělojen vytvořit běžnou muzejní expozici, ale především návštěvníkům nabídnout neopakovatelný zážitek.

Přímo v členité výstavě jsou k dispozici základní data, zvídaví návštěvníci si pak mohou další informace vyhledat v muzejním audioprůvodci, který je nabízen v pěti jazykových mutacích, nebo v publikaci k rozsáhlé muzejní sbírce. V neposlední řadě je návštěvníkům promítán krátký film Tomáše Luňáka Zrození ozdoby.

K orientaci celou výstavou dobře poslouží propagační skládačka s plánkem, co kde je umístěno od bodu A až po zastavení poslední - v G. V “béčku“ nazvaném Manhattan, v čísle devět věnovaném tradici, jsou kupříkladu naaranžovány kolekce historických ozdob z let 1908 až 1948, úžasné jsou ozdoby legendárního Václava Bergera z Bílé Třemešné od roku 1933 do 1948. Na jmenované exponáty pak navazují Nové obzory, letité výsledky výroby společnosti Jablonex z let 1952 až 1990.

V závěru celé „plavby velkou louží do Ameriky“ je v „géčku“ zastavení poslední, věnované tématům Umění a design a Současnost.

Po hodině prohlídky opouštíme výstavní prostory Krystalu plní nadšení z viděného. Právě nás míjí rodinka s malými dětmi, kterým září oči více než dospělým. Jakpak by ne, vánoční atmosféru během letního výletu za mistry křehké krásy hned tak každý nezažije!

O Muzeu

vanoce 9vanoce 1Myšlenka založit muzeum v Jablonci nad Nisou se zrodila roku 1868, kdy byly k tomuto účelu mezi místními výrobci a vývozci shromážděny první exponáty. Za jeho skutečný vznik je však považován rok 1904, kdy se zde veřejnosti otevřela stálá expozice. Symbolické je, že hlavní budova Muzea skla a bižuterie původně sloužila jako exportní dům těchto komodit společníků Zimmer a Schmidt.

Po druhé světové válce se muzeum specializovalo výhradně na obory skla a bižuterie. Od roku 1963 je jeho součástí i poslední zachovalý sklářský domek osady Kristiánov v Jizerských horách s jednou z nejvýše položených muzejních expozic u nás. V roce 2003 se zřizovatelem jabloneckého muzea stalo Ministerstvo kultury České republiky.

Muzeum se právem pyšní největší sbírkou bižuterie na světě a souborem skla evropského významu. Od roku 2022 i shora vzpomínanou expozicí vánočních ozdob. V roce 2020 byla hlavní budova muzea z roku 1922 rozšířena o unikátní skleněnou přístavbu podle návrhu pražského architekta Michala Hlaváčka. Její realizace byla oceněna titulem Stavba roku 2020. Její součástí bude stálá výstava vánočních ozdob, pravidelně obměňovaná a obohacená o trienále sympozií jejich tvůrců a výrobců.

Z připravované knihy Za mistry křehké krásy

xxx cerny portretAutor: Ivan Černý
Reprofoto: Milena Městecká
Spisovatel a novinář Ivan Černý je spolupracovníkem redakce

Další reportáže ze světa výtvarného umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery