Hledáme knihy, katalogy a další antikvity spojené s malířem Aloisem Moravcem

Výtvarné umění

Koupíme za ceny dohodou nebo přijmeme do komisního prodeje za Vaše ceny knihy, katalogy, fotografie, plakáty, pozvánky a další antikvity spojené s malířem, grafikem, ilustrátorem a pedagogem Aloisem Moravcem (* 5. ledna 1899; + 6. března 1987).

alois moravec portretZáklady kreslení získal od otce a od svého učitele na měšťanské škole v Horažďovicích. V letech 1913 až 1916 studoval na pražské UMPRUM, kde jeho profesory byli Emanuel Dítě, Arnošt Hofbauer a František Kysela. V letech 1916 až 1920 pokračoval ve studiích na grafické speciálce AVU u Maxe Švabinského. V letech 1917 až 1936 byl členem Umělecké besedy, od roku 1919 členem SČUG Hollar.

alois moravec 4Alois Moravec byl vyhledávaným ilustrátorem, a to především autory, kteří psali o českém venkovu, jako byli Karel Klostermann, Jindřich Šimon Baar, Vojtěch Martínek, Antonín Sova, Ladislav Stehlík a další. Vedle ilustrací kreslil i do mnoha novin a časopisů, kromě Lidových novin a Českého slova to byly i různé humoristické časopisy (Švanda dudák, Humoristické listy) a časopisy pro děti (Mateřídouška, Ohníček, ABC mladých techniků a přírodovědců).

alois moravec 1alois moravec plenerJako umělec byl ale především krajinářem, který láskyplně ztvárňoval hlavně krajinu svých rodných jižních Čech. Nejčastěji maloval na Šumavě (Kašperské Hory, Srní, hrad Rabí), Písecku, Strakonicku (řeka Otava), Českobudějovicku, na Prácheňsku, ale i jinde. Na svých obrazech kromě klasických krajinek zvěčnil voraře, převozníky, pradleny na Otavě, plavení koní, výlovy rybníků i venkovany při práci a na odpočinku. Mnohá díla jsou ceněna i pro svou dokumentární hodnotu.

Hledáme knihy jakkoliv spjaté s Aloisem Moravcem, tituly, které ilustroval, především však životopisné publikace, časopisecké či novinové články, rozhovory a statě. Koupíme také katalogy výstavní i osobní, plakáty a pozvánky, dále veškerou osobní, uměleckou i úřední fotografickou dokumentaci. Samozřejmě i korespondenci, podpisy, skici či zkušební tisky...

alois moravec 2alois moravec 3Máme zájem o originály knižních i časopiseckých ilustrací, dále o časopisy, především ABC mladých techniků a přírodovědců, Mateřídouška, Ohníček i další s autorovými kresbami a ilustracemi.

Vaši nabídku s popisem, fotografií a cenou rádi přivítáme telefonicky (722 711 226) nebo mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Ilustrace: Archív redakce a i-passage.cz
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

Další články a informace o výtvarném umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

alois moravec 5

alois moravec 6