Prázdninové prodloužení zajímavé výstavy Lithography

Karel Beneš: Jízda králů; 1980

Výstavy

Pražská galerie a vinárna U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) se rozhodla prodloužit úspěšnou výstavu grafických listů Lithography ze sbírkových fondů kutnohorské ArcusGallery do neděle 7. srpna 2022. Agentura ArcusGallery provozuje a řídí internetovou Galerii myrro. Jak nám řekl majitel vinárny a galerista Václav Srb, výstava bude doplněna, protože se několik litografií prodalo, a částečně i obměněna.

prodlouzeni 3prodlouzeni 2Slovo litografie je složené z řeckého lithos, tedy kámen, a grafein, tedy psát. Jde o nejstarší techniku tisku z plochy - kamenotisk. Jejím vynálezcem byl roku 1796 Aloys Johann Nepomuk Franz Senefelder (* 6. listopadu 1771; + 26. února 1834). Narodil se v Praze a kamenotisk se 350 let po vynálezu knihtisku stal další tiskovou technikou. Litografie je založena na chemických vlastnostech jemnozrnného vápence, který v místech pokreslených mastnou barvou absorbuje tiskařskou barvu, zatímco nepokreslená místa zůstávají hydrofilní a barvu odpuzují.

V Čechách byli propagátory kamenotisku malíř období klasicismu a biedermeieru Antonín Machek (* 31. října 1775; + 18. listopadu 1844) a jeho kolega Josef Quaisser (* 1776 nebo 1777; + 1. června 1845).

prodlouzeni 1prodlouzeni 4Kamenotisk je i dnes vyhledáván mnoha výtvarníky, někteří se této grafické technice věnují soustavně, další ji využívají jako vhodné doplnění jiných výtvarných směrů. Sbírkové fondy ArcusGallery obsahují litografie mnoha současných umělců. Připomeňme alespoň Karla Beneše, Tomáše Bíma, Jiřího Boudu, Ludmilu Jiřincovou, Borise Noska, Zuzanu Oberthorovou, Petra Ptáčka či Vladimíra Suchánka, jejichž grafické listy jsou základem celé výstavy. Opomenout nemůže litografii Marie Čermínové, která vystupovale a tvořila pod pod pseudonymem Toyen.

Prodlouženou prodejní výstavu Lithography můžete v pražské galerie a vinárně U Posledního soudu navštívit do neděle 7. srpna 2022.

prodlouzeni palaktxxx mim hlavickaAutor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery