Rozhovor - Narozeninový dort pro Olympii

Karel Hejna: Letošní Svět knihy na výstavišti v Holešovicích navštívilo přes 50 000 lidí, což je rekord!

Literatura

Pomyslných pětašedesát oslavencových svíček sfoukli na nedávném pražském mezinárodním veletrhu Svět knihy čtenáři i autoři dnes již legendárního nakladatelství Olympia. Jeho kořeny objevíme v padesátých letech minulého století, kdy převzalo žezlo vydávání sportovní a turustické produkce od Nakladatelství Československé obce sokolské.

Od té doby uplynula ve Vltavě spousta vody, a dnes je Olympie i přes veškeré dějinné a politické peripetie nejenom jedním z nejstraších kontinuálně fungujících nakladatelství v republice, ale patří mezi nejpopulárnější. Produkcí se řadí mezi středně velké, udivuje ale svým širokým námětovým záběrem a skvělým autorským zázemím.

olympia bouraolympia laufer podepisujeNa 25. Mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy, který se konal od 9. do 12. května 2019 na holešovickém Výstavišti, se kromě jiného odehrály i oslavy vzpomínaného výročí Olympie. Na to jak, jsme se zeptali ředitele nakladatelství Karla Hejny.

„Vedle několika autogramidád našich titulů došlo i na slavnostní předávání Výroční nakladatelské ceny Olympie,“ usmívá se Karel Hejna. „Ta byla udělena autorům, s nimiž dlouhodobě spolupracuje. Nezapomněli jsme ale ani na naše dlouhodobé ilustrátory, grafiky a redaktory.“

Zajímá nás, kdo byl kupříkladu mezi oceněnými...

„Spisovatelé Václav Junek, Jan Žáček, Ladislav Kučík, Magdalena Zachardová a Petr Vokáč, cestovatelé Alena a Jaroslav Klempířovi, sportovní novináři a autoři Stanislav Sigmund, Zdeněk Pavlis i Pavel Procházka. Z ilustrátorů jmenuji Jiřího Filípka a Milana Tesleviče. Naše poděkování si též zasloužili grafici Šárka Kočí Rosolová, Libor Beránek, Jaroslav Salač a Lubomír Keřlík.“

Olympia udělila i několik zvláštních uznání...

„Za celoživotní práci pro Nakladatelství Olympia byl oceněn bývalý ředitel Karel Zelníček,“ přikyvuje Karel Hejna. “Rovněž bývalý ředitel Ladislav Malý byl oceněn za mimořádný přínos a Česká unie sportu (ČUS) za podporu a propagaci sportu v oblasti literatury. Ve spolupráci s nakladatelstvím Epocha pak získal od Olympie cenu také Miloslav Jenšík, a to za celoživotní dílo v oblasti literatury a sportu."

Noví autoři Olympie

olympia faraonolympia lauferPrezentační stánek tohoto nakladatelství byl po celý jmenovaný svátek knihy doslova v obležení čtenářů a milovníků literatury. Ti si nenechali ujít představení nových spisovatelských tváří nakladatelství. Mezi nimi nechyběl kupříkladu Jan Bauer se svojí knihou Od faraonek k Maovi nebo zpěvák a herec Josef Laufer se svojí povídkovou knížkou Pro srandu králíkům.

„Návštěvou nás také poctil slovenský politik a spisovatel Artúr Soldán,“ doplňuje Karel Hejna. „Ten představil široké veřejnosti první díl své knihy o historii špionáže Odsouzeni ke špionáži.“

To však nebylo všechno! Na stánku nakladatelství Olympia se mohli setkat návštěvníci a zájemci i se sportovci nebo se zástupci foglarovského sdružení kolem časopisu Bobří stopa.

„Premiéru měl také krátký dokmentární film o historii Olympie. Pro sběratele jsme vytvořili i sérii 37 sběratelských karet našich autorů. Ale nejvýznamější událostí bylo převzetí prémie Miroslava Ivanova od Klubu literaury faktu (KASLF) zástupci nakladatelství za titul 100 let českého sportu, který jsme vydali před krátkým časem v souvislosti s oslavami stého výročí vzuniku republiky,“ uzavírá Karel Hejna.

Zbývá dodat, že tím však oslavy 65. výročí vzniku Nakladatelství Olympia nekončí. Budou pokračovat i na dalších knižních akcích toho roku. Především na veletrhu Svět knihy Plzeň 2020, na veletrhu v Havlíčkově Brodě anebo na druhém ročníku Velkopřílepského knihobraní 7. prosince 2019, který Nakladatelství Olympia organizuje.

olympia bauerVíte že:

Společnost Nakladatelství Olympia patří mezi nejdéle fungující vydavatelství v České republice? Její publikační záběr je široký: od knih se sportovní tématikou a turistických průvodců vydává i literaturu faktu, cestopisy, historické romány, fantasy a sci fi, kvalitní knihy pro děti, detektivky i romány pro ženy a různé výpravné obrazové publikace.

Autor: Ivan Černý
Snímky: Archív autora

Další rozhovory o knihách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny