Recenze - Nový umělecký kalendář z ateliéru Františka Letáka

Výtvarné umění

S vročením 2022 vyšel na sklonku tohoto roku soubor unikátních maleb současného světově uznávaného českého akademického malíře Františka Letáka, přezdívaného Portrétista Prahy. Není to první kalendářový soubor třinácti výtvarných děl tohoto talentovaného kumštýře, tradičně pracujícího klasickými malířskými metodami. A je třeba říci, že Letákovy nástěnné umělecké kalendáře ze dvou předcházejících let se vzápětí staly cílem zájmu milovníků a sběratelů výtvarného umění.

Obrazy 2022

letak kalendar 2022 titulletak kalendar 2022 zsCelek včetně titulního lisitu kalendáře tvoří perfektně graficky i tiskárensky vyvedené reprodukce výběru z Letákovy tvůrčí žně posledních let. Každý z listů si říká o zapaspartování či zarámování. Ale ať je již adjustace reprodukcí jakákoli, vždy to bude báječný doplněk interiéru doma či  pracovny.

Titulní obraz nazvaný Měsíc vychází z předlohy oleje na plátně o velikosti 900 x 900 milimetrů a slovy gurmeta, je vynikajícím předkrmem k následující hostině očí i srdce. Nejenom Pražáci jistě poznají Staroměstský orloj až v šikanederovském šerosvitu, s nímž František Leták rád pracuje.

letak kalendar 2022 01letak kalendar 2022 03Následuje Svatý Vít a opět noční Svatý Mikuláš a dva zdařilé dívčí portréty nazvané Ivanka. Že je František Leták i mistrem zátiší dokazuje v měsíci dubnu se svým Citrónem, původně olejem na desce. V květnu z kalendáře zazáří střechy sluncem zalité Malé Strany, o měsíc dále jsme U Karlova mostu. Červenec se na jednom listě chlubí opět dvěmi díly – decentním dívčím půlaktem, nazvaným Horko s protiváhou obrazu Zima, do sebe ponořené ženy.

Od kalendářové zimy nás ale dělí ještě čtyři listy představovaného zdařilého Letákova souboru na rok 2022. Každá ze stránek, bezesporu pro radost sběratelů, obsahuje po dvou obrazech, prosinec pak končí reprodukcí oleje na plátně o velikosti 700 x 900 milimetrů zasněženého kostela u sv. Františka u Karlova mostu.

František Leták – seznamte se...

letak kalendar 2022 04letak kalendar 2022 05...tedy pokud se už dávno neznáte z vernisáží jeho výstav doma či v zahraničí. Tento akademický malíř se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích. Byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a lepení skla. Po absolutoriu se v roce 1971 přihlásil ke studiu na Akademii výtvarného umění v Praze u profesora Františka Jiroudka, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u profesora Raimunda Ondráčka a figurální malbu u profesora Karla Součka. Studia ukončil v roce 1977.

letak kalendar 2022 07letak kalendar 2022 09Nyní žije a tvoří v hlavním městě. Maluje krajiny, zátiší, figury i portréty a svoji velkou lásku – Prahu a pražské motivy. Jeho práce jsou v mnoha soukromých i veřejných sbírkách a galeriích. Vystavuje doma i v zahraničí, kupříkladu na Kypru, v Řecku a v pravidelných intervalech i v Japonsku.

Velkoformátový nástěnný umělecký a sběratelský kalendář František Leták: Obrazy 2022 vydal Globus International jako 10. svazek edice Tempus in Immoratalibus Lapidibus ve skvělé grafické úpravě Radka Volfa. Neméně kvalitně kalendář vyrobila tiskárna Label v Kutné Hoře. Prohlédnout a objednat si jej můžete v internetové Galerii myrro, nebo přímo zde.

letak kalendar 2022 10letak kalendar 2022 atelierPokud do poznámky závazné objednávky vepíšete kód 1703, dostanete 10 % slevu z ceny kalendáře Hora Kutná v umění výtvarném 2022.

Další kalendáře z edice Tempus in Immertalibus Lapidibus, která se specializuje na velkorozměrové nástěnné sběratelské umělecké kalendáře, najdete zde.

cerny portretAutor: Ivan Černý
Zdroj snímků: i-passage.cz

Recenze dalších událostí z výtvarného umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery