Glosa - Odhodlanou mladou komunistku hraje tvář z fotobanky. V KSČM zjevně mají pohledných nadšenců nedostatek

Modelka z fotobanky vydávaná za nadšenou propagátorku komunistické strany | FOTO: Facebook KSČM a Pixabay

Glosa

Půvabná slečna s červenou šálou, která na fotce pro volební kampaň hlásá, že být komunistou je in, schytává nepříjemné komentáře ze všech stran: „Blbka! Jak může? Nic nezažila!“ Je v tom ale úplně nevinně. Jde totiž o modelku z bezplatné mezinárodní fotobanky Pixabay, která zatím vůbec netuší, jakou nehoráznost jí čeští komunisté vložili od úst a koho na jejich propagačních materiálech představuje.

Komunistická strana Čech a Moravy má očividně takovou nouzi o mladé členy a sympatizanty, že když potřebuje nějaké předvést ve volební kampani, musí zapátrat ve fotobankách po někom, kdo sehraje jejich roli. Zvlášť pokud si ještě k tomu přeje, aby údajní nadšení mladí komunisté vyhlíželi sympaticky a inteligentně. To je pak zjevně potíž. Na jednu stranu je dobře, že takovým členstvem KSČM neoplývá, ale pak by asi neměli ohlupovat a podvádět lidi. A měli by dodržovat pravidla. Jenže to bychom po komunistech žádali příliš.

Manipulace nejhrubšího zrna, bezostyšné lhaní, ohlupování lidí, podvody a porušování pravidel včetně těch nejzákladnějších, jako že se nemá krást a vraždit, to všechno je pro komunisty naopak typické. Proč by si tedy měli dělat vrásky z nějakých licenčních podmínek? I fotobanky, ze kterých je povoleno ilustrační fotografie volně zadarmo stahovat, mají totiž svá pravidla.

A tak přímo v licenčních podmínkách Pixabay kromě jiného čteme: „Nezobrazujte identifikovatelné lidi ve špatném světle nebo způsobem, který je urážlivý.“

A co může být urážlivějšího než vydávat konkrétního člověka za člena a propagátora politické strany, která je i přes své nepřesvědčivé řeči o distancování přímou pokračovatelkou zločinné totalitní Komunistické strany Československa? A mnozí z těch, kteří v autentičnost fotografie uvěřili, tu hezkou slečnu dozajista vidí v nanejvýš špatném světle. Komentáře na sociálních sítích, ve kterých jí nevybíravě spílají, to jen dosvědčují.

Dotyčná fotomodelka sice zřejmě nebude ani německou učitelkou Annie se zálibou ve cvičení v Pilates centru v Dubaji, které si její fotku taky stáhlo, ale téměř jistě bude raději (v souladu s pravidly fotobanky) vystupovat coby milovnice zdravého pohybu než jako propagátorka odpudivé a zavrženíhodné politické ideologie v zemi, kde vládne bývalý agent StB podporovaný stalinisty nejhrubšího zrna.

Komunistický poslanec Jiří Dolejš se sice domnívá, že přímo k porušení licenčních podmínek nedošlo, ale v odpovědi jednomu z diskutérů na facebooku KSČM přesto připouští, že „…v tomhle případě by asi autentický snímek byl lepší (cizímu člověku vkládat vyhraněný politický názor do úst není úplně to pravé).“ Ne, to opravdu není, což je tedy jednou z mála věcí, v kterých lze s nějakým komunistou souhlasit.

kscm fotobanka 1Podle některých přispěvatelů na sociálních sítích je modelka majitelkou svatebního salonu v Nizozemsku a fotografie je dílem její příbuzné. V databázi Pixabay je u kolekce fotografií každopádně uvedeno Bruloos, M Brugman, Nederland. Několik lidí už se podle vlastního tvrzení pokusilo s autorem (či autorkou) fotografie spojit a upozornit na to, jak ohavným způsobem byla fotka zneužita a jaká slova byla modelce vložena do úst. Doufají, že komunisté budou pak nuceni tento propagační materiál stáhnout.

Být komunistou tedy zřejmě nebude tak IN, jak se nás na volebním plakátku se zneužitou fotografií pokoušejí přesvědčit. Jinak by se o tu „čest“ zdobit vizuál v kampani praly stovky mladých českých komunistů. Jak to ale tak vypadá, spojit veřejně svou tvář s názory a činy komunistické strany nikdo nijak zvlášť netouží. Což je tedy nakonec docela příjemné zjištění.

Autorka: Jenny Nowak
Zdroj: forum24.cz

Další glosy si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery