Komentář - Babiš využívá svou ekonomickou moc proti umělcům. Colours si však poradí

Komentář

Koncern Agrofert (ne)vlastněný premiérem Andrejem Babišem oznámil, že po šesti letech končí se spoluprací a sponzoringem festivalu Colours of Ostrava. Přestože zemědělský kolos tvrdí, že šetří na marketingu a omezuje výdaje, je jasné, že se jedná především o pomstu oligarchy umělcům, kteří se proti jeho vládnutí postavili, přičemž zmínili i neúčast na Colours do doby, kdy bude Agrofert finančně podporoval tento ostravský festival.

Pro pořadatele to musí být rána z čistého nebe, hlavně proto, že nijak rozhodnutí Tomáše Kluse, k němuž se postupně přidali i další umělci, nekomentovali a nemohlo tak dojít k dojmu, že by jim jakkoliv Babišovy peníze, nebo jeho politika vadili. Nyní se ovšem budou muset vypořádat se situací, která může vyústit v několik východisek.

Vzhledem k tomu, že zastánci působení Agrofertu na festivalu argumentovali, že se nejedná o žádnou politiku a díky premiérovým penězům mohou být levnější lístky, může nastat jejich zdražení. To by se však při popularitě Colours of Ostrava nemělo mít na jeho návštěvnosti velký vliv. Za kvalitu jsou totiž hudební fanoušci ochotni si připlatit.

A právě kvalita by se mohla, na již nyní oblíbeném festivalu, zvýšit. Nejen, že se na něm může opět objevit Tomáš Klus, Monkey Business, nebo MIG 21, ale i další umělci, kteří se začali zamýšlet nad tím, zda se chtějí nechat do budoucna spojovat s Andrejem Babišem. Ten si totiž, na rozdíl od tvrzení jeho lidí, jezdil na festival dělat promo a tím tedy „tahal“ politiku na místa, kde by se objevovat neměla.

Tvrzení Agrofertu silně připomíná situaci z filmového festivalu v Karlových Varech. Tam totiž také jeden z významných partnerů, společnost ČEZ, před začátkem filmového svátku oznámil, že nemá peníze a nemůže tak do budoucna akci v lázeňském městě podporovat. „Shodou okolností“ se tak stalo jen pár dní poté, co se na Českých lvech několik umělců vymezilo proti prezidentu Zemanovi, jehož blízkým přítelem je šéf ČEZ Daniel Beneš.

Ukazuje se tak, že finanční síla a její držitelé chtějí nyní ovlivňovat i názory umělců. Když totiž dokáží ekonomicky narušit, nebo dokonce zlikvidovat akce, na nichž by mohlo dojít ke kritice prezidenta, či premiéra, může k částečnému umlčení nepoddajných umělců.

To by si měl uvědomit nejen každý z postižených pořadatelů, ale také ti, kteří s Agrofertem spolupracují. Na seznamu „pomsty“ je totiž každý, kdo dává šanci se vyjádřit „závadným“ zpěvákům a hercům. Napříště by se tak každému, kdo využívá laskavosti sponzoringu zemědělského koncernu, mohlo stát to samé, co nyní postihlo Colours of Ostrava.

Ve Varech se rychle povedlo chybějícího partnera nahradit jiným a stejně by to mohlo dopadnout i na ostravském festivalu. Existují totiž ještě firmy, které se Babiše nebojí a klidně své peníze investují i do akce, která je premiérem de facto odepsaná. Je ale nutné, aby se takovým situacím předcházelo a do Agrofertu se poslal jasný vzkaz, že kulturní akce nejsou politickou agitkou.

Autor: Vilém Besser
Zdroj: forum24.cz

Další komentáře si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery