Nové vydání kultovních Pamětí z Fastrova mlýna pokřtili v Dačického domě

Kmotři knihy (zleva) Pavel Novák, Petra Vychytilová a Věra Kalousová

Křty knih

Ve středu 6. prosince 2017 vyšel v regionálním týdeníku Obzory Kutnohorska článek o křtu knihy Paměti z Fastrova mlýna. Přinášíme doslovný přepis.

pfm 1pfm ok krestV podvečer pátku 24. listopadu 2017 byl úžasně zrekonstruovaný Dačického dům na Komenského náměstí v Kutné Hoře svědkem křtu knihy Marie Vondrové-Fastrové Paměti z Fastrova mlýna. Je to již třetí vydání kultovní knihy, kterou můžeme směle zařadit mezi kutnohorské rodinné stříbro. První vyšlo v roce 1948 s ilustracemi Václava Fialy, profesora Učitelského ústavu v Kutné Hoře. Druhé z roku 2014 i toto aktuální třetí vydání v edici Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus International s působivými ilustracemi kutnohorského výtvarníka a pedagoga Vladimíra Císaře.

pfm 2pfm 3V kulturním programu, který křest doprovázel, nejdříve vystoupil dětský pěvecký sbor Palášek ze základní školy Jana Palacha. Pod vedením Jiřiny Vlasákové okouzlil přítomné několika lidovými písničkami a svoje vystoupení zakončil stylově, popěvkem Já jsem z Kutné Hory. V průběhu večera, kterým provázel Vladimír Císař, několikrát vystoupil básník, kytarista a zpěvák Pavel Štedrý, ukázky z knihy přednesl herec a pedagog Václav Wendy Veselý. Přítomné mimořádně zaujal dokumentární film Vladimíra Císaře o historii Fastrova mlýna.

Večer byl zakončen vlastním křtem, při kterém Věra Kalousová, jíž byla autorka pratetou, dále výtvarnice, hudebnice a spisovatelka Petra Vychytilová společně s historikem Pavlem Novákem pokřtili knihu růžovými plátky a popřáli jí úspěšnou cestu ke čtenářům.

Autor: tz
Zdroj: Obzory Kutnohorska
Snímky Lenky Císařové

O dalších křtech nových knih se na webu Putování za uměním dočtete zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny

pfm 4pfm 6