Hledáme, koupíme knihu André Laurie: Dědic Robinsonův

Reportáž

André Laurie, vlastním jménem Jean François Paschal Grousset (* 7. dubna 1844; + 9. dubna 1909), byl francouzským spisovatelem poměrně úspěšných dobrodružných románů. Nedokončil studia medicíny a stal se novinářem, nejprve spolupracovníkem časopisu Le Figaro a později redaktorem pokrokového časopisu Marseillaise.

dedic robinsonuv tituldedic robinsonuv 1Ve své literární činnosti se André Laurie jeví jako výrazný epigon Julese Verna, se kterým rovněž na některých dílech těsně spolupracoval. Jules Verne byl například z komerčních důvodů vydáván za spoluautora Laurieho románu Trosečník z Cynthie a základem dvou dalších Vernových knih (Ocelové město a Hvězda jihu) jsou původní Laurieho rukopisy.

Poznat je to i na románu Dědic Robinsonův, který je pokračováním Defoeova Robinsona Crusoe. André Laurie v knize líčí osudy skupiny přátel, mezi nimiž je i Robinsonův pravnuk, kteří při plavbě ztroskotají a prožijí na osamělém ostrově novou robinzonádu.

Poprvé byl L'Héritier de Robinson vydán péčí pařížského nakladatelství J. Hetzel et Cie roku 1884. Česky vyšel Dědic Robinsonův v překladu Zdeňka Hobzíka a s ilustracemi Jiřího Hejny roku 1962 ve Státní nakladatelství dětské knihy jako 61. svazek kultovní edice Knihy odvahy a dobrodružství.

Vaši nabídku s popisem, fotografií a cenou přivítáme telefonicky (722 711 226) nebo mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Koupíme knihu Dědic Robinsonův pouze ve velmi dobré nebo perfektní kondici. Máme zájem i o větší počet výtisků. Stále hledáme a po dohodě vykupujeme i další kodovky, pro větší počet přijedeme.

Autor: MiM
Snímky: i-passage.cz

Další reportáže ze světa knih najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku Antikvariátu U Skleněné kašny