Ochotníci vyprodali na Silvestra kutnohorské divadlo

Premiéry

Silvestrovské představení Ochotnického spolku Tyl je v kutnohorském Tylově divadle již tradicí. Tylovo divadlo je každoročně vyprodané, dalo by se říci, že doslova praská ve švech. Stejně tak tomu bylo na Silvestra i v roce 2017, kdy odehráli členové Ochotnického spolku Tyl v jevištní úpravě oblíbenou filmovou komedii s názvem Světáci.

Z legendárního příběhu se podařilo zachovat vše, co po několik generací spolehlivě baví filmové diváky. Jedná se o vtipný a rozverný příběh tří venkovských zedníků – fasádníků, kteří se jednou dostanou se svou prací do hlavního města. Tři dělníci, chlapi od zednického řemesla, si usmyslí, že si užijí radovánek, které jim nabízí jedno z nejkrásnějších měst. Proto se rozhodli, že alespoň jednu noc budou vystupovat jako skuteční, životem protřelí světáci. Vyrazí do nejlepší společnosti a seznámí se tam s trojicí lehkých dámiček – Božkou, Marcelou a Zuzanou.

Diváci viděli v kutnohorském divadle opravdu výjimečné představení, navíc se jim představily i nové tváře. Poprvé před kutnohorské publikum předstoupil pedagog ZUŠ v Polné u Jihlavy Jan Hejral, který celé představení doprovázel hrou na klavír. Díky němu diváci měli možnost slyšet známé písničky, které jsou součástí filmu. Dalšími novvými tváře mijsou dva mistři odborného výcviku Střední odborné školy a Středního odborného učiliště řemesel v Kutné Hoře. „Ráda bych tímto poděkovala řediteli Antonínu Hasíkovi, že nám zapůjčil mnoho rekvizit," řekla ředitelka Tylova divadla Veronika Lebedová, která se ještě s Otou Fialou postarala o režii silvestrovského představení Světáci.

Silvestrovskou hru začali připravovat členové Ochotnického spolku Tyl již v září 2017. "Komedii jsem nosila v hlavě už několik let, ale až nyní na ni přišel ten správný čas," prozradila Veronika Lebedová. Se členy spolku se jí spolupracovalo jako vždy na jedničku. "Jsme velká parta, známe se leta letoucí. Myslím si, že jsme s Otou Fialou postavy dobře obsadili," řekla.

Ochotníci z kutnohorského spolku si každoročně užívají i nacvičování. "Vždy zažijeme plno vtipných momentů, ale i vypjatých situací a únavy, což divák neví a hlavně nevidí. Přiznávám, že spolupráce se mnou není jednoduchá a o to víc si cením, že všichni vydrželi a splnili mi tím můj velký sen. Děkuji, mockrát děkuji všem, kteří se na celém představení podíleli,“ dodala.

V současné době není ještě jasné, na které divadelní představení se mohou těšit diváci v roce 2018. "S největší pravděpodobností si od režírování odpočinu. Nyní bude na režijní radě spolku, jakou hru na příští rok vyberou," sdělila.

Veronika Lebedová v závěru poděkovala i všem kutnohorským divákům za to, že pravidelně navštěvují Tylovo divadlo a kino Modrý kříž.

Silvestrovské představení s názvem Světáci si nenechala ujít ani Alena Nováčková. "Do Tylova divadla chodíme s manželem na Silvestra pravidelně. Letos se to obzvlášť povedlo. Jsem nadšená. Ochotníci byli skvělí," řekla Alena Nováčková.

Kdo silvestrovské představení přece jenom nestihl, má možnost dorazit na reprízu. Ta se uskuteční v kutnohorském Tylově divadle sobotu 6. ledna 2018 od 19:00 hodin.

Text a snímky: Diana Kovandová
Zdroj: Kutnohorský deník

O dalších divadelních premiérách si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery